Laden Cursussen

« Alle Cursussen

  • Dit event is voorbij.

KNO problematiek bij duikers

12 april 2019 14:00 tot 20:00

€140

Docent: Janneke Vermeulen.

 

Een dag over KNO problematiek door Janneke Vermeulen.

Deze dag richt zich met name op KNO problematiek bij duikers (en in de luchtvaart), maar is ook interessant voor de behandeling van KNO-klachten in het algemeen.

De cursusdag ‘Acupunctuur voor KNO-problematiek bij duikers’ zal met name ingaan op KNO-aandoeningen die het klaren van de oren kunnen bemoeilijken of onmogelijk maken en wat het klaren van de oren inhoudt.

De cursus zal inzicht geven in de Westerse duikgeneeskunde, de Westerse en Chinese definitie en etiologie van diverse KNO-aandoeningen, de essentie van de Chinese patroondifferentiatie en beknopt bespreken hoe deze KNO-aandoeningen het beste behandeld kunnen worden. De belangrijkste acupunctuurpunten komen aan bod. Ook wordt er aandacht besteed aan adviezen die de behandelaar aan de duiker kan geven om het klaringsprobleem positief te kunnen beïnvloeden.

De meest essentiële aspecten van de volgende medische problemen met betrekking tot duiken, zullen worden toegelicht:

  • (Recidiverende) verkoudheid
  • Rhinosinusitis
  • Allergische en niet-allergische rhinitis
  • Otitis externa (bijv. zwemmersoor), otitis media en otitis interna
  • Surfersoor
  • Perforatie van het trommelvlies
  • Tinnitus (tevens in combinatie met cervicale klachten en TMJ-problematiek)
  • Zeeziekte

Bijwerkingen van diverse Westerse medicijnen bij KNO-problemen en de effecten van deze medicijnen onder water worden besproken (wat duidelijk maakt wat de voordelen zijn van acupunctuur als behandelmethode bij duikmedische problemen).

Ter algehele beeldvorming worden casussen van de verschillende aandoeningen behandeld.

Aan het einde van de lesdag wordt uitgelegd hoe het drijvende aspect van duiken (‘floating’) kan bijdragen aan gezondheid en dat drijven vergelijkbaar is met meditatie.

 

De cursus is eveneens zeer geschikt om meer inzicht te krijgen in KNO-aandoeningen in het algemeen en in de luchtvaart. De belangrijkste focus van deze cursus is echter hoe Chinese geneeskunde geïntegreerd kan worden met Westerse duikgeneeskunde en hoe u als professional kunt bijdragen aan veiliger en plezieriger duiken. De duiker zal zich boven water ook beter voelen als het KNO-probleem en de bijbehorende energetische deficiënties en/of stagnaties zijn opgelost.

Kennisoverdracht: Hoe kan acupunctuur geïntegreerd worden met Westerse duikgeneeskunde?

Theorie in combinatie met een uitgebreide Power Point Presentatie en informatie in handouts.

Aanleren vaardigheden: Enkele eenvoudige klaringstechnieken.

Praktijk: Demonstratie aanprikken van enkele specifieke acupunctuurpunten in relatie met KNO-problematiek. Uitleg lokalisatie acupunctuurpunten met naaldtechniek. Oefenen in groepjes.

 

Een boek van Janneke Vermeulen komt binnenkort uit en zal worden besproken in het juni nummer van de Huang Ti.

Gegevens

Datum:
12 april 2019
Tijd:
14:00 tot 20:00
Kosten:
€140

Locatie

Victoria Park Plaza Hotel, Amsterdam