Laden Cursussen

« Alle Cursussen

Pijn behandelen met distale acupunctuur

16 oktober 14:00 tot 17 oktober 17:00

€275

Docent: Alex Djukanovic.

(Deze cursus was oorspronkelijk gepland op 24 en 25 april)

Tijden:

Op vrijdag van 14.00u tot 20.00 u en op zaterdag van 10.00 u tot 17.00 uur

De cursus:

In deze cursus leer je effectief pijn behandelen. Op zo’n manier dat je met vertrouwen pijn problematiek aan gaat pakken na de 2 cursus dagen. Bovenal zal je een manier van denken aanleren waardoor je jouw vaardigheden als therapeut kan blijven ontwikkelen. Dit kan door het toepassen van de principes van Dr. Tan en Dr. Tung acupunctuur.

De gevolgen hiervan voor je praktijk en ontwikkeling kunnen heel groot zijn. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is de lenigheid van geest om de nieuwe principes je eigen te maken. Wanneer je nog niet met deze methoden bekend bent zal de inhoud best veel kunnen verschillen van wat je gewend bent. Maar de principes zijn eenvoudig van aard wanneer je de basis acupunctuur opleiding al hebt gevolgd.

Met deze dagen willen we jou dus nog beter in staat stellen om pijnproblematiek op te lossen. Door het leren van een methode (in plaats van b.v. alleen punten) zijn de ideeën je echt eigen te maken. Door begrip, het directe effect, en communicatie hieromheen vergroot je de effectiviteit van je behandelingen én praktijkvoering.

Belang van pijn behandelen:

Voor patiënt

Pijn is een groot onderwerp in onze maatschappij wat op veel manieren te belichten is. Er is veel aan de hand als je kijkt naar de hoeveelheid medicatie voor pijnstilling. Ook is er behoefte aan natuurlijke oplossingen voor pijnbestrijding. Denk maar aan hoe vaak mensen komen na huisarts, fysio en specialisten bezoek. Effecten van reguliere therapie zijn in die gevallen matig. En er is niets te zien op de foto/MRI, maar evengoed heeft men wel veel last.

Ook valt er veel te zeggen over hoe we mentaal omgaan met pijn. Mijn kijk hierop is dat men in deze tijd 1) niet meer in contact is met zijn of haar gevoel en 2) dat we een onprettig gevoel heel makkelijk kunnen (laten) onderdrukken en 3) dat onze maatschappij daar op is ingericht door van allerlei redenen. Dit samen met stress zorgt dat we aan onze gezondheid voorbij gaan en dat er een hele grote, wellicht latente, behoefte is aan natuurlijke geneeswijzen.

De impact van pijn op een persoon is groot en moeten we niet onderschatten. Iemand met veel pijn wordt moe. Vaak wordt men wakker van de pijn, wordt nog moeier en geïrriteerd. De klachten zijn hierdoor nog moeilijker te verdragen. Medicatie, als het al helpt, kent bijwerkingen en zijn ook zwaar voor het lichaam – waardoor men nog moeier wordt. Werk en gezinsleven worden lastiger. Door de hoge mentale druk kan men minder aan, totdat werken en deelnemen aan huishoudelijke activiteiten niet meer gaan. Hierdoor neemt stress en spanningen toe. Door niet meer kunnen werken en/of functioneren in het gezin voelt men zich nutteloos. Zonder oplossing kunnen de gevolgen dus heel ernstig zijn…

Voor therapeut

Onze rol als therapeut is om mensen op een natuurlijke manier van hun pijn/klachten af te helpen. Om deze rol goed in te vullen en waardevol te zijn voor de zorg en maatschappij moeten we hier succesvol in zijn. Dr. Tan en Dr. Tung stijl acupunctuur leent zich hier uitstekend voor omdat de resultaten direct zijn. Wanneer je er toe zet zal je dit ook gelijk merken in de praktijk.

De insteek van de cursus is om je handvatten te geven om mee te werken zodat wat je leert direct toepasbaar is in jouw praktijk. Combinaties met verschillende diagnostische systemen en klassieke principes of stromingen zijn wel degelijk mogelijk. Vooral klassieke acupunctuur en 5 elementen kunnen goed gecombineerd worden. Tegelijk moet je het wel een echte kans geven en anders leren kijken. Het belangrijkste verschil is dat in Dr. Tan en Dr. Tung stijl acupunctuur gebaseerd is op meridiaan diagnostiek in de eerste plaats. En pas op een verre tweede plaats constitutionele aspecten verwerkt worden in een behandeling.

Er is tijdens de cursus ook ruimte voor discussie over de breed gedragen en veel voorkomende oorzaken van chronische pijn: namelijk stress. Door te begrijpen en welke context wij chronische pijn behandelen kunnen we nog beter de waarde inzien (en overdragen) van de behandelingen die we leveren.

Maatschappelijk belang

Door het toepassen van natuurfilosofische-principes die kosteneffectief en bijwerkingsvrij zijn wordt er een grote verandering in de zorg aangezet. De behandelingen dragen bij aan de gezondheid van individuele mensen. En op de lange termijn ook aan de gezondheid van de zorgsector zelf. Er is daarmee een grote, latente, behoefte aan Chinese geneeswijzen algemeen en pijnbestrijding specifiek. De waarde van Chinese geneeswijzen is gebaseerd is op een constructief en holistisch beeld van wat gezondheid is. Versus het Westerse beeld waarbij gezondheid gedefinieerd word als de afwezigheid van een ziekte (of een goed werkend element). Het blijkt te kostbaar om farmaceutische, oncologische, op DNA gebaseerde genezingsprocessen kosteneffectief in de gezondheidszorg te houden op de huidige manier.

Dit is ook ingezien door de overheid die gestart is met een campagne voor preventieve zorg. Een goede stap van de overheid om kosten de beheersen en ook de gezondheid van mensen positief te beïnvloeden. Chinese geneeswijzen brengen ook (en al duizenden jaren hiervoor) de toepassingen van preventieve zorg met zich mee. Samen met een constructief gezondheidsbeeld zijn Chinese geneeswijzen dus uitstekend in staat om de gezondheid van mensen te verbeteren op een duurzame en breed inzetbare manier.

 

Gegevens

Begin:
16 oktober 14:00
Einde:
17 oktober 17:00
Kosten:
€275

Locatie

Victoria Park Plaza Hotel, Amsterdam